Yoga

Door ons drukke leven raakt het evenwicht tussen lichaam en geest soms verstoord. We voelen ons gestrest of krijgen vermoeidheidsklachten. Yoga is een manier om het evenwicht te herstellen. Lichaam en geest worden op elkaar afgestemd door het doen van eenvoudige oefeningen.

Mensen die aan yoga doen, geven aan dat je er ontspannen van wordt, dat je er soepeler door wordt en dat het energie en kracht geeft. Yoga is echter geen wondermiddel. Er wordt van alles beweerd over yoga. Zo zou je er door afvallen, er beter door slapen, om maar een paar van de beloftes te noemen. Hier zijn tot nu toe geen wetenschappelijke bewijzen voor. Maar….. wat nog niet wetenschappelijk bewezen is, hoeft niet onwaar te zijn.

Yoga kent verschillende stijlen. Het is niet zo dat de ene stijl beter is dan de andere. Ieder mens is verschillend en vaak is het een kwestie van uitproberen. Je kiest een stijl die bij je past en goed voelt. Bij Yogagold kun je hatha yoga doen. Als je niet zeker weet of deze vorm van yoga iets voor jou is, kun je eerst een gratis proefles volgen.

Hatha Yoga

Hatha yoga is de bekendste yogamethode die in het Westen beoefend wordt. De lessen zijn een combinatie van lichaamshoudingen, asana’s geheten, ademhalings-en ontspanningsoefeningen en meditatie. Door de oefeningen leer je je lichamelijk en geestelijk te ontspannen.
Tijdens de lessen wordt er veel aandacht besteed aan de adem. De adem is de sleutel tot ontspanning. Onze manier van ademen wordt beïnvloed door onze emoties. Er zijn allerlei uitdrukkingen met het woord ‘adem’ erin die iets zeggen over onze gemoedstoestand, bijvoorbeeld: “opgelucht ademhalen”, iets ‘adembenemend mooi’ vinden, ‘stikken van woede’. Als we angstig of gespannen zijn kan dat tot een oppervlakkige en gejaagde ademhaling leiden. Een goede ademhaling is één van de belangrijkste remedies tegen stress. Een diepe en rustige ademhaling geeft een weldadige ontspanning.